coś o oponach

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • majerskywojteq
    Classic
    • 2011
    • 13

coś o oponach

Zamieszczone przez mikolaj93
    ... U ciebie płyn dostaje się dostaje się do komory spalania.
    Moim zdaniem jest inaczej, to właśnie spaliny dostają się do układu chłodzenia, powodują wzrost ciśnienia i płyn jest wyrzucany przez zawór bezpieczeństwa w korku zbiorniczka wyrównawczego. Zapach spalin po odkręceniu korka, syf w zbiorniczku, typowe objawy uwalonej UPG, to że syczy podczas odkręcenia korka to sprawa jak najbardziej normalna, syczeć powinno zawsze po rozgrzaniu silnika.
  • radek123
    Classic
    • 2010
    • 20

coś o oponach

Panowie mam pytanie czy opony kierunkowe dzielą się na lewe i prawe.Bo dzisiaj przekładałem koła na zimowe i z strony lewej bieżnik pokazuje dobrze a na prawej bieżnik pokazuje do tyłu.

Komentarz

• ahmed799
      RS
      • 2009
      • 6871
      • Ford

radek123, tzn, że masz odwrotnie założona oponę na felgę. Trzeba gume przełożyć

филип
      Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• KonKor
        Drive
        • 2008
        • 90

mi też raz odwrotnie założono jedną oponę. Przełóż to jak najszybciej, jeśli to na przodzie to chamowanie awaryjne może być bardzo niebezpieczne. Ja właśnie tak zauważyłem że coś jest nie tak, bo przy chamowaniu ściągnęło mnie... na szczęście to chamowanie miałem tego samego dnia co przełożenie opon :wink:

a opony nie dzielą sięna prawe i lewe. po prostu źle założone...

Komentarz

• kowal 2002
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 5161

radek123, a jaki to model opony ( na pewno kierunkowe ) ? Przekładałeś całe koła czy tylko opony?
          Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
          Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• splawik
            L&K
            S_OCP Member
            • 2006
            • 1292

radek123, Szukaj napisów INSIDE, OUTSIDE i strzałek kierunku obrotu.
            A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
            AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
            O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
            -------------------------------------------------
            Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG

Komentarz

• ruwado
              RS
              • 2009
              • 14885
              • Octavia IV (NX3)

Jak są to opony symetryczne, to masz na oponie narysowany kierunek toczenia. I to wystarczy.

Jak są asymetryczne to masz napisy
              - INSIDE - od strony wewnętrznej
              - OUTSIDE - os trony zewnętrznej.
              Czyli jak patrzysz, to na każdym kole powinno być OUTSIDE widoczne.
              pozdrawiam - Darek

Komentarz

• TomekRs
                RS
                • 2011
                • 1670

Zamieszczone przez KonKor
                mi też raz odwrotnie założono jedną oponę. Przełóż to jak najszybciej, jeśli to na przodzie to chamowanie awaryjne może być bardzo niebezpieczne. Ja właśnie tak zauważyłem że coś jest nie tak, bo przy chamowaniu ściągnęło mnie... na szczęście to chamowanie miałem tego samego dnia co przełożenie opon :wink:

Hamowanie ops:

Komentarz

• KonKor
                  Drive
                  • 2008
                  • 90

Zamieszczone przez octaviars1

Hamowanie ops:
                  o kur... :lol: i pomyśleć że w młodości trzaskało się olimpiady ortograficzne..... starość nie radość :twisted:

a co do tematu - to oponiarz, który zrobił coś takiego od razu powinien trafić na "krótką listę", nie ważne czy znajomy itp.... to o wiele bardziej niebezpieczne niż złe ciśnienie w oponach - taki temat był ostatnio.

Komentarz

• dwaoka
                    Elegance
                    • 2010
                    • 927

KonKor, ja miałem lepszy numer przy przekładce, okazało się, że całe lato miałem z tyłu niedokręconą śrubę, całkiem luźną. Robiłem w zakładzie, którego nigdy nie polecę... :P
                    bkc+dsg

Komentarz

• TomekRs
                      RS
                      • 2011
                      • 1670

KonKor-ja tez u siebie zauwazylem znaczny spadek poziomu ortografi. Niestety, to wina masy bledow w internecie itd a ja np. jestem wzrokowcem i zapamietuje tak jak widzialem dlatego poprawiam:P

Komentarz

• Eidos71
                        RS
                        • 2011
                        • 2050
                        • Octavia II (1Z3)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez dwaoka
                        KonKor, ja miałem lepszy numer przy przekładce, okazało się, że całe lato miałem z tyłu niedokręconą śrubę, całkiem luźną. Robiłem w zakładzie, którego nigdy nie polecę... :P
                        I dlatego, po każdej wymianie opon w zakładzie, po powrocie do domu sam sprawdzam wszystkie śruby; i jeszcze raz po przejechaniu ok. 100 km. Chyba nie jestem przewrażliwiony...? :confused
                        Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                        MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• leszekmw
                          RS
                          • 2005
                          • 5356

swego czasu pewna firma produkowała takie opony...

a błędy przy zakładaniu opon mogą się czasami zdarzyć , niema ludzi nieomylnych..
                          O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                          GVI 1.4TSI
                          LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                          tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• ruwado
                            RS
                            • 2009
                            • 14885
                            • Octavia IV (NX3)

oponiarz, który zrobił coś takiego
                            to nie oponiarz, to... :zastrzelic

[ Dodano: Nie 20 Lis, 11 22:25 ]
                            Zamieszczone przez leszekmw
                            a błędy przy zakładaniu opon mogą się czasami zdarzyć , niema ludzi nieomylnych..
                            dlatego ja zawsze (mimo, że u zaufanego gościa) sam chodze za pracownikami od koła, do koła. Jak dokręcają śruby, też patrzę - czy wszystkie.

[ Dodano: Nie 20 Lis, 11 22:30 ]
                            Zamieszczone przez octaviars1
                            ja tez u siebie zauwazylem znaczny spadek poziomu ortografi.
                            ja też, a także strasznie bazgrzę. Napisanie kilku zdan, to mordęga. to chyba wina wszechobecnego i bezmyślnego pisania na klawiaturze. Ręka sie odzwyczaja od długopisu, a mózg od ortografii. Błędy poprawia się odruchowo, jak jest czerwony wężyk. Jak podkreślone "u", to piszemy "ó" i tyle.
                            pozdrawiam - Darek

Komentarz

Pracuję...